Bitcoin ostaminen euroilla

Mistä ostaa Bitcoin ja miten Bitcoinin ostaminen tapahtuu? Kryptovaluuttoja voi ostaa pörsseistä tai niitä voi louhia hiljalleen itse. Suosituin ja arvokkain kryptovaluuttaa on Bitcoin ja sen on arvostettu myös kaikkein korkeimmalle hinnaltaan (market cap).

Siirry pörssiin

Bitcoin kurssi nyt
CoinPriceMarketcapVolume (24h)Change (24H)Price Graph (7D)

Bitcoin pähkinänkuoressa

Bitcoinin markkina-arvo vastaa suunnilleen kaikkien muiden kryptovaluuttojen eli altcoinien yhteistä arvoa, yli sataa miljardia dollaria. Toiseksi suurin kryptovaluutta on Ethereum yli 10 % osuudellaan ja siihen liittyvä lohkoketjuteknologia on suosittu laajemmaltikin eri aloilla luotettavia transaktioita tehdessä nopeutensa ja skaalautuvuutensa vuoksi.

Kaiken kaikkiaan kryptovaluuttoja on satoja ja niitä käytetään erilaisiin tarkoituksiin avoimissa ja suljetuissa ympäristöissä. Bitcoinin suosio voi johtua uuden teknologian lisäksi sen lohkoketjun avoimuudesta ja siitä, etteivät valtiot pysty hallitsemaan ja rajoittamaan sen käyttöä ihmisten välisessä kaupankäynnissä. Samasta syystä bitcoineja ei voi painaa lisää tyhjästä niin kuin setelirahan kanssa tehdään jatkuvasti.

Kaikkien kryptovaluuttojen arvo määräytyy pelkästään kysynnän perusteella ja jos tilalle tulee uusi parempi tekniikka, voi myös Bitcoinin arvo romahtaa joskus. Tosin monen mielestä sen arvo alkaa vain nousemaan olemassa olevien bitcoinien määrän lähetessä maagista 20 miljoonan lopullista raja, jonka jälkeen uusia ei enää luoda.

Tilin avaus ja Bitcoinin osto

Tutkiessaan eri kryptopörssejä, kuten Coinbase, Binance, Coinmotion ja HitBTC, huomaa pian, että niissä kaikissa on samankaltainen tilin rekisteröinti eikä itse kryptovaluuttojen ostaminen eroa paljoa toisistaan. Tämä johtuu siitä, että näkymät perustuvat perinteisten valuuttamarkkinoiden ohjelmistoihin ja mallia on selvästi otettu MetaTraderista sekä pankkien käyttämistä ohjelmista.

Rekisteröityminen ja treidaaminen aloitetaan näin helposti:

  • Tili luominen aloitetaan kohdasta rekisteröinti, jossa annetaan sähköposti, salasana, kansalaisuus, nimi sekä puhelinnumero.
  • Rekisteröinti vahvistetaan sähköpostiin tulleesta linkistä.
  • Siirretään fiat-rahaa tai kryptovaluuttaa kerrotulle tilille.
  • Periaatteessa treidauksen voisi aloittaa jo nyt, mutta lisäksi vastaan tulee myös seuraavat kohdat:
  • Tehdään määritykset tilin kaksivaiheiseen tunnistukseen (2FA) sekä whitelist tileistä, joille varoja voi nostaa ja määritetään muita turvatoimia.
  • Joissain pörsseissä vaaditaan tässä vaiheessa myös kopio henkilötodistuksesta tai muu varmenne henkilöllisyydestä, riippuen myös käytetyistä summista.

Talletus eli ”Deposit” löytyy helposti kaikilla sivuilla yläreunan valikosta. Valitaan haluttu valuutta ja jos sille ei ole vielä lompakkoa, se luodaan automaattisesti samalla. Kopioi tili ja sen mahdollinen ID talteen siirtoa varten.
Siirretään varoja säilytystililtä ”main account” kaupankäyntitilille eli ”trading account”.
Ostetaan, myydään tai määrätään kappalemäärä ja hinta toteutettavalle kaupalle.

Esimerkkipörssinä HitBTC

Vuodesta 2013 toiminut HitBTC on kätevä pörssi kaikentasoisille treidaajille. Aloittelija voi treidata vaikka senttien sijoituksilla ja vähän kokeneemmille on tarjolla PRO jäsenyys, jos tilillä on vähintään 100 BTC edestä valuuttaa tai volyymi on vähintään 1000 BTC kuukaudessa. Pörssissä on paljon erilaisia toimintoja ja näkymää voi muokata haluamakseen käyrien ja haluttujen valuuttojen seuraamiseksi. Kaupanteko onnistuu perinteisesti ”Market”-tyyliin tai ”Limit” sekä ”Scaled” vaihtoehdoilla. Palkkiot ovat pieniä ja kulut pienenevät asteittain 30 päivän tarkistelujakson perusteella jo sadan BTC:n vaihdolla. Kivana piirteenä tässä pörssissä on vasemmassa reunassa näkyvä chat nimeltään TrollBox, jossa ihmiset spekuloivat seuraavaa kannattavaa sijoitusta sekä äkkiä pois myytäviä valuuttoja. Monesti siellä bongataan nousija ja laskija sekä joku voi jopa tietää syyn hinnan muutokseen.

Kryptovaluuttapörssi on aina avoinna

Kryptovaluuttapörssi tarkoittaa palvelua, jossa myydään, ostetaan ja vaihdetaan kryptovaluuttoja toisiinsa tai fiat-valuuttoihin (euro, jeni ja dollari) ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Perinteisesti ensimmäiset kryptorahat on ostettu 0,5 – 2 % välityspalkkiolla fiat-valuuttaa käyttäen ja vaihtaen ne bitcoineiksi, jotka ne on vaihdettu pörsseissä muihin valuuttoihin 0,1 – 0,5 % palkkiolla tai niillä on keskitytty pelkästään keinotteluun tai palvelujen ja tavaroiden ostoon. Onneksi nykyisin ostaminen onnistuu vähän helpommin ja pienemmin kuluin myös muutamalla muulla kryptovaluutalla ja lähes kaikissa kryptopörsseissä. Kryptopörssien välinen hintaero on kaventunut ajan mittaan, mutta kannattaa edelleen tarkistaa myös vähintään yhden muun pörssin hintataso ennen ensimmäistä ostoa. Ostaessaan bitcoineja voi näin säästää parhaimmillaan jopa muutaman prosentin. Tarkistuslistalleen kannattaa laittaa verrattavaksi ainakin Binance, Coinbase, HitBTC sekä Coinmotion.

Kryptopörssien turvallisuus

Kryptopörssien turvallisuus huolettaa monia ja siihen on syynsäkin, sillä niiden lyhyen historian aikana on jo ehtinyt tapahtua monia hakkerointeja ja erikoisia kupruja.

Vuonna 2018 kanadalainen QuadrigaCX oli vaikeuksissa rahoituksensa kanssa ja sattumalta juuri silloin sen perustaja ja toimitusjohtaja Gerald Cotten kuoli vain 30-vuotiaana mystisesti Intiassa ollessaan rakentamassa orpokotia. Asiassa ei olisi muuten mitään erikoista, mutta vain hänellä oli yksin tiedossaan yli 100 miljoonan dollarin edestä bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja sisällään pitävien kylmien lompakoiden avaimet ja nämä asiakkaiden varat uhkaavat jäädä nyt lopullisesti talteen niihin.

Japanilainen Coincheck joutui hakkerien uhriksi vuonna 2018 ja se menetti kerralla yli 500 miljoonaa dollaria NEM- ja Ripplevaluuttoihin kohdistuneissa ryöstöissä. Yritys on palauttanut osan varastetuista varoista asiakkailleen omista varoistaan.

BitGrail hakkeroitiin vuonna 2018 ja sieltä vietiin 17 miljoonaa Nanoa, noin 160 miljoonan dollarin edestä.

Mt. Gox hakkeroitiin vuosina 2011 ja 2014, joista jälkimmäisessä menetykset olivat 750 000 bitcoinia eli silloisella kurssilla noin 360 miljoonaa dollaria ja yritys meni lopullisesti kokonaan konkurssiin.

Bitfinex hakkeroitiin vuonna 2016 ja menetykset olivat 120 000 bitcoinia, arvoltaan noin 72 miljoonaa dollaria sen hetken kurssilla. Bitfinex väittää, että sen Tether-rahalle (USDT) – joka on aina suhteessa 1:1 dollariin – olisi katetta myös reaalimaailmassa. Tetherin lohkoketju on salainen eikä kukaan ulkopuolinen voi tarkistaa, luodaanko rahoja vain hatusta heittämällä ja onko kaikille yli 2,3 miljardille sekä tulevaisuudessa louhittaville tethereille oikeasti katetta. Yhtiötä syytetään myös bitcoinin hinnan pumppaamisesta tämän valuuttansa avulla.

Nämä esimerkit osoittavat, että kryptorahojaan ei koskaan pidä säilyttää vain yhdessä paikassa tallessa ja kaikki säilytettävät ja arvonnousua odottavat varat kannattaa pitää tallessa omassa cold-walletissaan, esimerkkinä Ledger Nano X. Uuteen pörssiin mentäessä on aina suotavaa tutkia sen taustoja ja lukea muiden käyttäjien kommentteja ja kokemuksia toiminnasta sekä myös vilkaista netin uutissivuja.

Kerrataan vielä, että suositeltavaa on ostaa bitcoineja ensin turvalliseen lompakkoon ja siirtää niitä sieltä kryptopörsseihin päivittäiseen kaupankäyntiin tarvittava määrä. Näin hakkeroinnin aiheuttama riski vähenee ja hajautus tuo lisää turvaa.

Ohjeita sijoittamiseen

Kryptopörsseissä on yleisesti käytössä perinteisten pörssien tavat ja käytännöt, osassa niistä ihan lainsäätäjien vaatimuksesta. Valuuttaa voi hankkia ”osta ja pidä” periaatteella, jos luottaa tulevaan arvonnousuun. Pelihenkinen sijoittaja käy kauppaa lyhyellä syklillä ja kurssien nopeiden muutosten ansiosta se on varsin kiva ja tuottoisa harrastus. Skalppaaja puolestaan käyttää hyväkseen nopeasti nousevia kursseja, ostaen nousevaa kryptovaluuttaa ja myy sen heti pois saatuaan pienen siivun arvonnousun tuomasta voitoista. Kaikkein paras ohje on kuitenkin Warren Buffetin perinteinen neuvo: ”Osta halvalla, myy kalliilla”. Suurimmalle osalle meistä ostaminen on kuitenkin pitkäaikaisempaa.

Kerromme tässä muutaman ohjeen, joilla pääsee hyvin alkuun:

  • Tutki ja valitse juuri itsellesi sopivasti hinnoitteleva kryptopörssi ja huomioi laskuissa kaikki sen kulut. Mieti sopivat valuutat likviditeetillesi ja tutki niiden päivävaihdon määrää.
  • Lue tietoa kryptovaluutoista ja niiden historiasta netin uutisista ja artikkeleista. Liity mukaan keskustelufoorumeille ja seuraa somea.
  • Huomio myös louhijoiden toiminta, sillä ilman heitä mikään lohkoketju ei toimi. Louhijat myös siirtyvät herkästi louhimaan nousevia valuuttoja.
  • Aloita parilla prosentilla pääomasta ja harjoittele ostoja sekä myyntejä ja testaa toimintoja, jotta osaat toimia oikein tositilanteessa.
  • Tee riskikartoitus. Kuinka paljon sinulla on varaa hävitä kerralla, jos diili meneekin pieleen? Moni ammattilainen sijoittaa riskikohteisiin vain muutaman prosentin kerrallaan.
  • Päätä strategia ensin ja käy vasta sitten ostoille. Mieti raja myyntiin sekä voiton että tappion kohdalla. Pidä aina kiinni strategiastasi!
  • Ei kannatta holdata liian kauaa laskevaa valuuttaa, koska se ei välttämättä nouse enää koskaan takaisin haluttuun arvoon ja pahimmassa tapauksessa se saattaa olla kuolemassa, jolloin sijoittaja menettää kaiken siihen sijoittamansa.
  • Älä tee sijoituksia voimakkaiden tunteiden velloessa, sillä se heikentää arvostelukykyä.

Tulevaisuus

Kryptovaluuttojen tulevaisuus on lohkoketjuteknologian ansiosta turvattu ja nykyään ei tiedetä mitään muuta yhtä luotettavaa tapaa tehdä transaktioita kahden toisilleen tuntemattoman toimijan välillä. Pörssien valvonta tehostuu jatkuvasti valtioiden asettaessa niiden toiminnalle ehtoja, jotka takaavat kuluttajien pääomien hallintaan järkevät säilytystavat ja käytännöt. Sveitsissä sikäläinen pörssiyhtiö SIX on perustamassa valtion valvomaa SIX Digital Exchange pörssiä ja sen myötä myös perinteisillä pankeilla ja rahoituslaitoksilla on mahdollisuus osallistua kryptovaluuttojen kauppaan. Uusien pääomien tuleminen markkinoille tietenkin nostaa myös nykyisten kryptovaluuttojen arvoa.

Nyt tiedät mistä ja miten voit ostaa Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: kryptopörssistä!

Cryptocurrencies: 14.025
Markets: 1.065
Marketcap: 2,35 T (0,46%)
24h Vol: 89,32 B
BTC Dominance: 50,71%