Ledger Nano X arvostelu ja vertailu

Ledger Nano mainos

Ledger Nano X on Ledgerin viimeisin hardware lompakko. Tässä artikkelissa jaan henkilökohtaisen kokemukseni laitteesta ja pohdin, onko Nano X todella edeltäjäänsä (Nano S) parempi.

Ledger Nano X on askeleen edellä markkinoiden muita hardware lompakoita. Tämä hardware lompakko tarjoaa enemmän tilaa kolikoille ja Bluetooth-yhteyden ansiosta kryptorahakkeiden hallinta on nyt entistäkin helpompaa. Käyttäjäkokemus on kuitenkin kaukana täydellisestä.

Osta täältä

Mikä on hardware lompakko?

Hardware lompakko on pieni laite, jossa varojen säilöminen tapahtuu yksityisavaimen kautta. Mielenkiintoisinta laitteessa on se, ettei se koskaan paljasta yksityisavaintasi laitteen ulkopuolelle. Sisäänrakennettu yksityisavain pysyykin turvassa kaiken aikaa. Kun rahojen siirron aika sitten tulee, laite allekirjoittaa tapahtuman laitteessa itsessään, ei yhdessäkään laitteen ulkopuolisessa tietokoneessa.

Mikä on Bitcoin lompakko?

Tästä syystä voitkin yhdistää hardware lompakkosi mihin tahansa tietokoneeseen ilman pelkoa yksityisavaimen paljastumisesta. Ei siis ihme, että hardware lompakot ovat yksi suosituimmista vaihtoehdoista kryptovaluuttojen säilöntään. Hardware lompakot toimivat päinvastoin kuin ohjelmistolompakot, jotka ovat jatkuvasti yhteydessä internettiin (tunnetaan myös nimellä hot wallets).

Ledger & Nano X

Ledger on toinen kahdesta suuresta hardware lompakoita tarjoavista yhtiöistä (TREZOR-lompakkoa tarjoavan Satoshi Labsin lisäksi). Yhtiö perustettiin v. 2014 ja se on yksi kryptovaluuttojen johtavista tietoturva- ja infrastruktuuriratkaisuja tarjoavista yhtiöistä.

Nano X:n asennus

Nano X:n asennus kattaa useita vaiheita.

 1. PIN-koodin asettaminen: Kun avaat laitteen ensimmäistä kertaa, sinua pyydetään valitsemaan 4-8 merkin PIN-koodi. Voit vaihtaa numeroiden välillä painikkeiden avulla. “Enter” saadaan, kun molempia painikkeita painetaan samanaikaisesti.
 2. Kirjoita ylös ”siemenlauseesi” – se on ikään kuin lompakkosi salasana. Älä koskaan paljasta salasanaasi kenellekään. Asentaessasi laitetta saat 24 sanaa, jotka sinun tulee kirjoittaa ylös paperille. Säilytä paperi turvallisessa paikassa. Jos laitteesi katoaa, hajoaa tai varastetaan, voit palauttaa varasi “siemenlauseesi” avulla.
 3. Koska “siemenlauseesi” on tärkeä, sinua pyydetään vahvistamaan lause kirjoittamalla se vielä kertaalleen ylös. Toisin kuin TREZOR:n asennusprosessissa, Ledgerin kanssa tätä vaihetta ei voida sivuuttaa. Vaikka ymmärrän Ledgerin kannan, vaihe tuntuu hieman hankalalta ja ohittaisin sen mielelläni voidakseni palata asiaan myöhemmin uudelleen.
 4. Nano X:n yhdistäminen mobiililaitteeseen – Nyt päästään mielenkiintoiseen osaan, nimittäin Nano X:n yhdistämiseen mobiililaitteesi kanssa. Aiemmat Ledgerin versiot toimivat ainoastaan tietokoneohjelmiston kautta, joka tunnetaan myös nimellä “Ledger Live”. Nano X on kuitenkin hallittavissa myös mobiilisovelluksen kautta.
 5. Laitteen yhdistämisen tulisi olla yksinkertaista ja helppoa, mutta valitettavasti asia ei kuitenkaan näin ole. Kokonaisuudessaan prosessi vaikutti bugiselta ja jouduin kokeilemaan kahdesti saadakseni homman toimimaan. Prosessi muuttuu vieläkin hankalammaksi, kun laitetta aletaan ohjata sovelluksen kautta.
 6. Suorittaessasi toimintoja sovelluksessa sinun on odotettava bluetooth-yhteyden aktivoitumista. Aktivoiduttuaan yhteys hyväksyy toiminnon itse laitteessa. Laite ei useimmissa tapauksissa tarjoa “hyväksy” vaihtoehtoa. Joudutkin odottamaan muutamia sekunteja toiminnon automaattisen hyväksynnän valmistumista.
 7. Sovellusten asentaminen – Kun laite on yhdistetty ja valmis, voit alkaa asentaa eri sovelluksia riippuen käyttämistäsi kolikoista.
 8. Käyttäjätilien lisääminen – Tämä vaihe oli itselleni tähän astisista kaikkein hämmentävin. Bitcoin-sovelluksen asentamisen jälkeen luulin olevan valmis, mutta ilmeisesti myös Bitcoin-tili tulee lisätä laitteelle. Tiliä ei kuitenkaan välitetä itse käyttöliittymän kautta. Voit tietysti viimeistellä prosessin Ledgerin verkkosivuilla, mutta veteraanina Bitcoin-käyttäjänä odotin prosessin olevan huomattavasti intuitiivisempi.
 9. 5 minuutin kuluttua sain kuitenkin puuttuvan vaiheen kasaan ja laitteen hallitseminen alkoi sujua melko helposti.
  Ristiriitaiset fiilikset
 10. Asennettuani ja käytettyäni Nano X -laitetta hetken aikaa fiilikseni olivat ristiriitaiset. Laite on ehdottomasti ottanut harppauksia eteenpäin edellisiin malleihin ja muihin hardware lompakoihin verrattuna. Käyttöliittymä ei kuitenkaan ole niin intuitiivinen kuin toivoisin ja bluetooth-yhteys tuntuu tulevan tielle jokaisessa toiminnossa.

Voi olla, että kyse on teknisistä rajoituksista, joista minä en vain ole tietoinen. Toisaalta, jos laite on suunnattu suurelle yleisölle, yksityiskohdat vaativat hieman hiontaa.

On myös tärkeää mainita, ettei laitteessa ole lainkaan akkumittaria. Laite sammuikin käytössä ilman minkäänlaista ennakkoilmoitusta akun kulumisesta.

Ledger Nano X tuetut kolikot

The Ledger Nano X tukee yli 700 kolikkoa ja rahaketta. Suosituimpia kolikoita voidaan lähettää / vastaanottaa Ledger Live -ohjelmiston kautta. Tässä mainittu muutamia Ledger Nano X:n tukemista kolikoista:

 • Bitcoin (BTC)
 • Bitcoin Cash (BCH)
 • Bitcoin Gold (BTG)
 • Ethereum (ETH)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Ripple (XRP)
 • Litecoin (LTC)
 • Dogecoin (DOGE)
 • Zcash (ZEX)
 • Dash (DASH)

Vähemmän ”suosittujen” kolikkojen ja ERC-20 rahakkeiden kohdalla (esim. ICOs käyttämät kolikot) tarvitaan vaihtoehtoinen ohjelmisto, jotta Ledger voi lähettää ja vastaanottaa kolikkoja (esim. MyEtherWallet, MyCryptoWallet).

Hinta

Nano X maksaa $119 (ilman arvonlisäveroa). Hinta on kaksinkertainen verrattuna Nano S:n hintaan ($59 ilman arvonlisäveroa). Käytännössä maksat siis enemmän Bluetooth-tuesta ja suuremmasta kolikkotilavuudesta (Nano S voi säilöä enintään 100 rahaketta samanaikaisesti).

Mielestäni, vaikka hintaharppaus entiseen on suuri, käytännönominaisuuksista kannattaa maksaa. Nano S:n rajallinen kolikkokapasiteetti voi ajoittain aiheuttaa todellista häslinkiä. Lisäksi mahdollisuus hardware lompakkosi hallitsemiseen mobiililaitteelta on valtava etu.

Ledger Nano X vs. TREZOR ja Nano S

Uskon Nano X:llä olevan kuitenkin etulyöntiasema kilpailun kannalta. Tukeehan Nano X kuitenkin useampia valuuttoja ja tarjoaa bluetooth-yhteyden.

Verrattuna TREZOR T-malliin ($169 ilman arvonlisäveroa) Nano X:stä puuttui vain kosketusnäyttö, jota en henkilökohtaisesti pidä kovinkaan tärkeänä ominaisuutena. Pienemmät mallit, kuten TREZOR One tai Nano S, eivät ole verrattavissa edellä mainitsemiini ominaisuuksiin.

FAQ

Mikä on Ledger Nano X?

Nano X on vuonna 2019 julkaistu uusi ja parempi versio Ledger Nano S -lompakosta. Nano X on siis niin sanottu hardware-lompakko kryptovaluuttojen säilytykseen. Nano X yhdistetään laitteeseen, esimerkiksi kännykkään, bluetoothilla. Lompakossa on erillinen VERIFY-nappi, jolla vahvistetaan kryptovaluuttojen lähettäminen lompakosta.

Mikä on Ledger Nano X hinta?

Tällä hetkellä Ledger Nano X hinta on 119,00 €. Kuljetus on ilmainen kaikkialle maailmaan. Lisäksi sinulla on 14 päivän palautusoikeus. Voit maksaa tilauksen 15 eri maksutavalla.

Mikä on Ledger Nano S hinta?

Ledger Nano S hinta on 59,00 €. Samat toimitus- ja palautusehdot pätevät myös Nano S -versioon.

Mitä eroa on Ledger Nano X ja Nano S -lompakoilla?

Nano X yhdistetään bluetoothilla, Nano S USB-tikulla. Näin se on helppokäyttöisempi eikä esimerkiksi WiFi-yhteittä tarvita. Lisäksi Nano X tukee enemmän kryptovaluuttoja – käytännössä kaikkia tällä hetkellä tunnettuja.

Ledger Nano ja Suomi

Ledger Nano -tuotteita voi tilata Suomeen aivan samalla tavalla kuin mitä tahansa muitakin tuotteita – kätevästi verkkokaupasta. Suomi on yksi maista, jonne toimitukset ovat ilmaisia.

Mikä verkkokauppa myy tuotetta? Mistä sitä saa?

Ledger.com on ainut oikea verkkokauppa, joka myy tuotetta. Älä ikinä osta hardware-lompakoita käytettynä, sillä et voi koskaan tietä mitä haittaohjelmia lompakkoon on voitu asentaa.

Ledger.com on ranskalaisen tuotetta kehittävän yrityksen oma verkkokauppa.

Päätelmät – onko Ledger Nano X kaiken arvoinen?

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ledger olisi nähnyt vaivaa viedäkseen viimeisimmän hardware lompakkonsa seuraavalle tasolle. Tyylikäs laite yhdistettynä ominaisuuksiltaan monipuoliseen Ledger Live -ohjelmistoon tarjoaa mahtavan tavan hallita kryptovaluuttoja.

Kaiken kaikkiaan voisin kuvitella käyttäväni laitetta sen huonoista puolista huolimatta. Vaikka laite ei ole täydellinen, se päihittää kilpailussa kaikki muut vastustajansa.

Osta täältä

Cryptocurrencies: 14.908
Markets: 1.152
Marketcap: 2,33 T (1,77%)
24h Vol: 108,90 B
BTC Dominance: 51,33%