Kryptovaluuttojen säilytys

Kryptovaluuttojen säilytys (Bitcoin, Ethereum, altcoinit) Kryptovaluuttojen säilytys (Bitcoin, Ethereum, altcoinit)
Bitcoineja ja muita kryptorahoja hankkivan on keksittävä omaisuudelleen eli tarkemmin salausavaimelleen turvallinen säilytystapa, niin sanottu kryptolompakko. Mikäli haluaa myös ostaa ja myydä sekä lähettää ja vastaanottaa eri kryptovaluuttoja, niitä joutuu pakostikin säilyttämään erilaisissa online-palveluissa ja lompakoissa. Pieniä määriä voi ja kannattaakin säilyttää pörsseissä helppokäyttöisyyden vuoksi, mutta isompien määrien salausavain (private key) on parasta säilyttää offlinessa ja omassa turvallisessa tallessa esimerkiksi tietokoneellaan tai Ledger Nano S -tikulla.

Itse varsinainen omaisuushan on turvassa lohkoketjussa, ja siihen on pääsy vain salausavaimella. Voimakkaasti yksinkertaistettuna private key vastaa perinteistä pankkitunnusta ja lohkoketju kaikkien nähtävillä olevaa nimetöntä pankkitiliä.

Kryptovaluuttojen säilytys

Cold wallet

Hardware tai cold wallet on ehkä kaikista turvallisin tapa säilyttää virtuaalivaluuttaa ja pienellä budjetilla voi käyttää jopa palaa paperia ja kirjata siihen muistiin oman bitcoinien osoitteensa lohkoketjussa sekä sen private keyn. Paperilompakon voi luoda turvallisesti itse osoitteessa bitaddress.org ja siihen voi siirtää samoin tein bitcoineja. Muut valuutat eivät tässä palvelussa toimi, joten ne täytyy vaihtaa ennen siirtoa pörssissä bitcoineiksi.

Paperilompakko on käytännössä kertakäyttöinen, sillä jos siitä nostetaan varoja, sen turvallisuus vaarantuu private keyn mahdollisen paljastumisen vuoksi. Uuden ilmaisen paperilompakon voi kuitenkin luoda helposti samassa palvelussa ja osoitteessa blockchain.com voi tarkistaa paperisen lompakon saldon ja tapahtumat. Paperinen lompakko on turvallinen, sitä ei voi hakkeroida ja se sopii bitcoinien pitkäaikaiseen säilytykseen, jos vain private key pysyy salassa. Paperilompakkoa on hidas ja hankala käyttää treidaukseen tai muihinkaan bitcoinien siirtoihin pitkien käsin kirjoitettavien merkkisarjojen vuoksi.

Paljon helpompikäyttöinen ja nykyaikainen cold wallet on esimerkiksi USB-porttiin kytkettävä hardware lompakko, kuten useaa eri kryptovaluuttaa tukeva lompakko Ledger Nano S. Siinä salausavain on tallessa turvallisella ja luotettavalla sirulla ja salausavaimen muistamisesta ei tarvitse huolehtia muilla tavoin. Helppokäyttöinen ja vain varsinaisen käytön ajan tietokoneen kanssa yhteydessä oleva lompakko on sirunsa lisäksi myös erittäin turvallinen tietosuojan kannalta, koska se on suojattu viruksia ja muita haittaohjelmia vastaan eikä sitä voi hakkeroida, vaikka se olisi kiinni tietokoneessa. Laite ei myöskään toimi ilman transaktion hyväksyvän napin painallusta vaikka se olisi unohtunut kiinni tietokoneeseen. Varsinainen salausavain ei tule koskaan näkyviin näytölle tai ole muullakaan tavoin vakoiltavissa salauksensa ansiosta.

Ledger Nano S otetaan käyttöön lataamalla ja asentamalla valmistajan ohjelma ja määrittämällä lompakolle oma PIN koodi, jota kysytään jatkossa aina kaikissa transaktioissa. PIN koodin unohtuessa voi tiedot palauttaa pitkällä palautuslauseella, joka sekin kannattaa määrittää heti alussa sekä pitää tämän erittäin tärkeän lauseen sisältävä kirja tai lappunen varmassa tallessa tulevaisuuden varalta. Saman lauseen avulla voi myös palauttaa kaikki tietonsa uudelle Ledger Nano S tikulle Ledger Liven avulla, mikäli alkuperäinen lompakko hajoaa tai varastetaan. Ledger Nano X on uudempi ja hieman kalliimpi versio S tikusta ja se toimii myös bluetooth liitännällä matkapuhelimen kanssa sekä siinä on enemmän tallennustilaa useamman eri valuutan lompakoiden sovelluksille. Ledger Nano X maksoi julkaisuhetkellään tammikuussa 2019 noin 120 euroa ja Ledger Nano S muutaman kympin vähemmän.

Tällainen cold wallet on tarpeellinen laite jokaisella treidaajalle, jos omistaa vähänkin enemmän virtuaalivaluuttaa ja käy niillä myös aktiivisesti kauppaa tai tekee paljon ostoksia. Salausavain kulkee myös kätevästi aina mukana ja Ledger Nano X ei vaadi edes tietokonetta transaktioiden tekemiseen, kuten Ledger Nano S vaatii.

Ja lopuksi vielä muistutus siitä, että laitetta ei kannata koskaan ostaa käytettynä tai epämääräisen nettilinkin takaa alesta, koska se on todennäköisesti muokattu ja tulee varastamaan private keyn sekä uuden omistajan kryptovarat.

Puhelimeen

Erilaisia lompakoita voi asentaa myös iOS tai Android puhelimeen. Näitä appseja saa sovelluskaupasta ja niitä on tarjolla erikseen usealle valuutalle sekä myös monia valuuttoja tukevina. Käyttäjän tehtäväksi jää valita omille valuutoilleen parhaiten sopivan lompakko sekä sen turvallisuuden ja latauslähteen tarkastaminen. Appsissa on oltava kaksivaiheinen tunnistus, jotta kännykän kadotessa, sen löytäjä ei voi siirtää kryptorahoja omaan käyttöönsä sekä hyvässä sovelluksessa on käytössä QR-koodin luku, joka helpottaa maksujen suoritusta ja varojen siirtoa vaikka ystävän tilille.

Huijareita on liikkeellä paljon ja sellaisen tunnistaa helposti mahdollisuudesta louhia muka ilmaiseksi jotain tuntematonta kryptovaluuttaa kännykällä. Kännykkä ei sovellu sellaiseen lainkaan, koska sen pitäisi olla aina piuhassa kiinni latauksessa sekä sen prosessoria ei ole suunniteltu olemaan aina täysillä käytössä ja ylikuumenemisen vaara on suuri. Luotettavista toimijoista muun muassa Binance ja Coinbase tarjoavat omaa lompakkoaan asiakkaidensa käyttöön ja sellainen on luultavasti turvallisin vaihtoehto matkapuhelimeen.

Tietokoneelle

Tietokoneella voi käyttää helposti kevyttä selainlompakkoa kuten BitGo, BTC.com tai Coin.Space. Niissä yksityisyyden suoja ei ole ihan yhtä hyvä kuin omalla kovalevyllä sijaitsevalla lompakolla, mutta sellainen on helppo ja nopea ottaa käyttöön ohjelmia lataamatta ja asentamatta ja niitä voi käyttää missä vain nettiyhteyden ollessa auki. Myös kryptovaluutalla voi olla oma lompakkonsa käytettävänä joko selaimen kautta tai asennettuna tietokoneelle paikallisesti ja se löytyy valuutan omalta sivulta.

Se perinteisempi tapa on asentaa koko lompakkosofta omalle tietokoneelleen ja se on turvallinen vaihtoehto sekä yksityisyys on silloin paljon paremmassa turvassa, mikäli laitetta ei hakkeroida ja virustorjunta on kunnossa. Nykyisin näitä lompakkoja on saatavilla Linuxin lisäksi Windowsiin ja Appleen ja jotkin lompakoista käyttävät TOR-protokollaa ja sekin auttaa pitämään tietoja nuuskijoiden ulottamattomissa. Nämä lompakot ovat yleensä raskaita ja niiden asentaminen vaatii hieman aikaa ja asiaan perehtymistä, eikä aloittelijan kannata tuhlata aikaansa sellaisen asennukseen. Jotkin lompakot osallistuvat myös lohkoketjun ylläpitoon ja se voi syödä hieman tietokoneen tehoja sekä netin kaistaa. Omalla koneella olevat lompakot kannattaa muistaa varmuuskopioida automaattisesti ja säännöllisesti, jotta omaisuus olisi tallessa ja palautettavissa lohkoketjun tiedoista myös vahingon sattuessa.

Pörssi

Pörssin lompakossa private key on palveluntarjoajan kuten esimerkiksi Binancen hallinnassa ja se on kätevää, koska silloin sitä ei tarvitse kaivella esiin jokaisen transaktion aikana. Jokaiselle käytetylle valuutalle tulee private key sekä paikka lohkoketjussa, mutta asiakas näkee vain perinteisen nimi- ja numeronäkymän näytöllään. Pienemmillä summilla kauppaa tehdessään aktiivinen treidaaja voi näin siirrellä valuuttojaan kaupankäyntitilinsä, kryptopörssin talletustilin sekä lompakkonsa välillä kätevästi ja nopeasti. Myös kauppa onnistuu helposti monen eri valuuttaparin välillä.

Miljoonien ihmisten käyttämät pörssit ovat kuitenkin tarkoitettu vain kaupankäyntiin eikä isojen summien säilyttämiseen. Ne voivat joutua hakkeroiduksi tai lähipiirin tekemän vedätyksen uhreiksi tai muuten kadota linjoilta juuri kurssin heilahdusten aikaan, jolloin tärkeä kauppa voi jäädä tekemättä. Siitä syystä on suositeltavaa sijoittaa osa kaupankäyntiin tarkoitetusta omaisuudestaan eri pörsseihin ja pitää loput salausavaimet turvassa itsellään cold walletissa.

Oli lompakko mikä tahansa, sen ja pörssin välisestä siirrosta menee aina pieni palkkio louhijoille, joten aivan kaikkia voittoja ei kannata siirtää heti turvaan eikä varsinkaan tehdä sitä päivittäin. Pörssin varojen luvattoman siirron estämiseksi on suositeltavaa käyttää kaksivaiheista tunnistusta (2FA), joka on nykyisin vakiona kaikissa parhaissa palveluissa.

Hajautus

Mikään yksittäinen kryptovaluutan säilytystapa ei ole koskaan aivan sataprosenttisen varma ja siksi onkin parempi olla turvallisuuden ja käytettävyyden vuoksi useampi lompakko varallisuuden kasvaessa. Kryptorahoilla ei ole valtion takaamaa talletussuojaa pankkien tapaan ja salausavaimien säilytys on pelkästään omalla vastuulla, sillä niitä ei saa palautettua muiden toimesta mitenkään.

Kadotetut private keyt häviävät lopullisesti ja niistä kannattaakin ottaa tarpeeksi kopioita sekä säilyttää niitä turvallisissa paikoissa eikä koko omaisuutta kannata muutenkaan pitää yhdellä lohkoketjun pätkällä vaan hajauttaa varansa osiin ja ehkä eri valuuttoihin. On suositeltavaa avata tili esimerkiksi Binancelle, Coinbaselle, HitBTC:lle sekä hankkia Ledger Nano X, paperilompakko tai desktop-lompakko tietokoneelleen ja hajauttaa omaisuutensa näiden välillä käytön mukaan.

Cryptocurrencies: 13.952
Markets: 1.060
Marketcap: 2,28 T (3,87%)
24h Vol: 96,63 B
BTC Dominance: 51,60%