Mikä on Facebook Libra -kryptovaluutta?

Facebook-kryptovaluutta Libra on viime aikoina ollut aikamoisessa pyörteessä. Sosiaalisen median oman valuutan taustalla vaikuttaneista yrityksistä osa on tiputtautunut pois projektista – ja nyt yhdysvaltalainen komitea totesi, että Libra-projekti näyttää miten Facebook ei välitä ollenkaan ihmisten yksityisyydestä.

Miksi Facebook haluaa kryptovaluutan?

Periaatteessa Libra ei ole yksin Facebookin kryptovaluutta. Libra Association on yhdistys valuutan takana – ja Facebook on vain yksi projektin perustajista. Ajatuksena on, että suosittu sosiaalinen media toimii alustana, jonka kautta Libra voi “voimaannuttaa miljardeja”. Maailmassa on tällä hetkellä 1,7 miljardia aikuista ihmistä, joilla ei ole pankkitiliä. Libra voi ratkaista tämän pulman ja mahdollistaa digitalouden laajentumisen köyhimpiinkin maailmankolkkiin.

Ajatus kuulostaa jalolta, mutta toki yrityksellä on taustalla liiketaloudellisetkin syyt. Mikäli Facebook toimisi yhtenä isoimmista kryptovaluutan käytön solmukohdista, saisi se erilaisilla siirtomaksuilla – vaikka ne olisivatkin pieniä – tehtyä isoa tiliä.

Kontrolloiko Facebook Libraa?

Ei. Kuten todettua, kryptovaluutan taustalla on Libra Association, joka on virallisesti valuutan taustalla toimiva “auktoriteetti”. Yhdistyksen tehtävä ei ole tehdä voittoa. Yhdistyksen pääkonttori on Sveitsissä ja jokaisella yhdistyksen jäsenellä on oikeus äänestää kryptoa koskevissa asioissa.

Toki Facebook on erittäin merkittävässä roolissa, sillä alustalle on tarkoitus luoda Calibra-kukkaro, jossa Libraa säilytetään.

Ketkä ovat jo lähteneet projektista?

Alussa jäseniä oli 28. Nyt jo 7 on jättänyt yhdistyksen. Projektin jättäneistä suurimpia nimiä ovat PayPal, eBay, Stripe, Visa ja MasterCard. Yhdistyksen tiedotteen mukaan tilanne on tietysti harmittava, mutta projekti ei silti tule pysähtymään tähän, vaan kehitystä jatketaan.

Miten Libra eroaa muista kryptovaluutoista?

Se on monella tapaa samanlainen kuin Bitcoin. Se on olemassa vain digitaalisessa muodossa ja perustuu lohkoketjuihin. Libran lohkoketjua “hallinnoi” alussa sen kehittänyt yhdistys, mutta tarkoitus on muuttaa järjestelmä ajan myötä täysin avoimeksi.

Librasta on tarkoitus kuitenkin tehdä ns. stablecoin – eli se sidotaan johonkin oikeaan omaisuusmuotoon. Aikaisemmin tarkoitus oli käyttää jotakin omaisuusmuotojen yhdistelmää – eli ns. “koria”. Tarkkaa korin sisältöä ei ole vielä paljastettu, mutta ilmeisesti se sisältää ainakin pankkitalletuksia ja valtioiden velkakirjoja.

Miten Libra eroaa normaaleista valuutoista?

Dollarit ja eurot käyvät melkein missä tahansa päin maailmaa. Kryptovaluutat eivät. Ainakaan vielä. Vielä artikkelin kirjoitushetkellä kahvikupin ostaminen esimerkiksi Bitcoinilla on monissa paikoissa mahdotonta. Lisäksi kryptovaluutat ovat erittäin volatiileja – niiden arvo ja kurssi voi vaihdella päivittäin useita prosentteja – joskus kymmeniäkin.

Perinteiset valuutat ovat vielä tällä hetkellä laajemmin käyttössä ja vakaampia.

Entäs yksityisyyteni?

Niin, Facebookilla on ollut tapana käyttää ihmisten yksityisiä tietoja kaikenlaiseen – muun muassa mainosten kohdentamiseen. Tarkoitus oli, että Calibra – Facebookin oma kryptovaluuttalompakko – on eri valtiollisten toimijoiden valvoma. Näin väärinkäytökset kuten rahanpesu ja talousrikokset voidaan karsia pois. Samalla kuitenkin voidaan varmistaa, että Facebookin sosiaalinen yksityisdata ja Calibran taloudelliset tiedot pysyvät erillään. Calibran taloudellisia tietoja ja Libran käyttöä ei siis käytetä Facebookin mainosten kohdentamiseen.

PörssiTalletustavatValuutat 
Binance Logo

UUTUUS:
Myös pankkitalletus (SEPA).


Luottokortit, muut kryptot

Useita eri altcoineja, mutta myös isot tokenit kuten BTC, BNB ja ETH.

Avaa ilmainen tili
Coinmotion Logo

SEPA-siirrot, SOFORT Banking, pankki- ja luottokortit

BTC, LTC, ETH, XRP

Avaa ilmainen tili
Huomaa!

Sivustolla julkaistavat tiedot ovat kirjoittajan omia mielipiteitä ja niitä ei tulee ottaa ammattimaisina sijoitusneuvoina.

Kryptovaluutat ovat riskisijoitus. Suosittelemme miettimään sijoitusta tarkkaan. Älä sijoita enempää kuin olet valmis häviämään.

Mainonnasta: Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kun klikkaat eteenpäin ja ostat tuotteita tai rekisteröidyt palveluun, me saamme pienen komission. Affiliate-verkostot saattavat asettaa evästeitä, jotka saat halutessasi pois selaimesi asetuksista.