Bitcoinin 2017 Bull Run oli YHDEN valaan aiheuttama?

Tutkijat ovat sitä mieltä, että talven 2017 Bitcoin-kurssinousu oli pääosiltaan yhden valaan (whale = iso ostaja) aiheuttamaan. John M Griffin Texasin yliopistosta ja Amin Shams Ohion yliopistosta ovat tutkineet BTC:n kurssinousua tarkkaan ja heidän mielestään melkein 20 000 dollarin kurssihuippu vuoden 2017 joulukuussa oli yhden ison ostajan aikaansaamaa.

Griffinin ja Shamin analysiin mukaan Tetheriä oli käytetty tukena Bitcoin-markkinan manipuloimiseen. Tetherillä oli tuettu markkinaa isoilla ostoilla tilanteissa, joissa hinta näytti kääntyvän laskuun. Tetherin kautta oli tehty isoja määrä ostoja aivan isojen pyöreiden tasalukujen alta tuen luomiseksi.

Tutkijoiden mukaan ostomallit eivät sovellu perinteisille käteisostajille, vaan hypoteesin mukaan BTC:n hintaa kohotettiin keinotekoisesti mm. Tetherin avulla. Tutkimus on vertaisarvioitu ja julkaistu Journal of Financessa. Lisäksi tutkimuksesta kirjoitetussa raportissa kerrotaan, että manipulointi tapahtui Tetherin sisarfirman kryptopörssi Bitfinexin kautta. Mallien simulaatiot osoittivat, että vuoden 2017 kurssinousu on erittäin epätodennäköinen normaalissa markkinassa.

Bitfinexin lakiasioista vastaavat asianajajat ovat luonnollisesti kieltäneet raportin todenmukaisuuden ja todenneet tutkimuksen olevan “virheellinen” ja pohjautuvan vajaavaiseen dataan.

Emme ole täysin varmoja onko tässä “valas” vai “manipuloija” parempi termi kuvaamaan tapahtunutta. Selvää on, että vuoden 2017 bull run oli vahva ja vastaaville tasoille ei sen jälkeen ole (ainakaan vielä) päästy.

Huomaa!

Sivustolla julkaistavat tiedot ovat kirjoittajan omia mielipiteitä ja niitä ei tulee ottaa ammattimaisina sijoitusneuvoina.

Kryptovaluutat ovat riskisijoitus. Suosittelemme miettimään sijoitusta tarkkaan. Älä sijoita enempää kuin olet valmis häviämään.

Mainonnasta: Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kun klikkaat eteenpäin ja ostat tuotteita tai rekisteröidyt palveluun, me saamme pienen komission. Affiliate-verkostot saattavat asettaa evästeitä, jotka saat halutessasi pois selaimesi asetuksista.