ARPA Chain & Multi-Party Computation (MPC)

ARPA on lohkoketjuun pohjautuva layer 2 -ratkaisu niin sanottuun Secure Multi-Party Computation -laskentaan.

Mitä tarkoittaa Multi-Party Computation (MPC)? Yksinkertaistettuna kyse on useamman “käyttäjän” mahdollisuudesta laskea ja ratkoa tiettyjä funktioita yhdessä ilman että ne paljastavat toisilleen mitään informaatiota. Käytännössä siis käyttäjät saavat salattuja arvoja, joiden pohjalta ne tekevat laskutyötä – ikinä tietämättä käytettyjä syötteitä.

Esimerkki: Ryhmä ihmisiä haluaa selvittää keskipalkkansa kuitenkaan paljastamatta kenenkään yksittäisen henkilön palkkaa toiselle. Secure Multi-Party Computation eli MPC tai sMPC mahdollistaa tämän laskennan.

Mitä tämä tarkoittaa laajemmassa mittakaavassa? ARPA:n kohdalla kyse on laajan lohkoketjuihin pohjautuvan laskentaverkoston luomisesta, joka mahdollistaa yksityiset älysopimukset, tietojen aiempaa tehokkaamman suojaamisen ja skaalautuvan laskennan sirpaloimisen (sharding).

  • Yksityinen & turvallinen: ARPA MPC mahdollistaa vaikeidenkin laskutoimitusten tekemisen verkossa ilman että yksittäiset syötteet ovat julkisia. Laskennan lopputulos on aina mahdollista varmentaa oikein, vaikka koko verkosto olisi hyökkäyksen kohteena.
  • Joustava & yhteensopiva: ARPA-verkosto sopii yhteen jo olemassa olevien lohkoketjujen kuten Ethereum:n ja EOS:n kanssa.
  • Skaalautuva & tehokas: Käytännössä ARPA mahdollistaa salamannopean laskennan ja vahvistamisen sekä tehokkaan tiedon säilytyksen.

Käyttökohteet

Käytännössä hyvin skaalautuvaa kryptografiaan ja lohkoketjuihin pohjautuvaa MPC-verkkoa, jollaiseksi ARPA:kin tähtää, voidaan käyttää laaja-alaisesti muun muassa taloudessa, mainonnassa ja monessa muussa.

Esimerkkeinä ARPA antaa mm. riskianalyysit, joissa talouden toimijat (esim. pankit ja vakuutusyhtiöt) voivat tehdä laskelmia käyttäjien oikean datan pohjalta ilman että ne oikeasti saavat käyttöönsä asiakkaiden oikeaa dataa. Sama pätee esimerkiksi luoton myöntämisessä, terveydentilan analysoinnissa tai vaikkapa mainonnan kohdistamisessa oikein. Mieti, jos esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voitaisiin kohdentaa mainontaa erittäin tarkkaan kuitenkaan tonkimatta ihmisten yksityisiä tietoja (niinkuin esim. Facebook nykyään tekee – tonkii yksityisasioita).

Mainnet-julkaisu & Whitepaper

ARPA pre-alpha mainnet julkaistiin Q4 2019. Roadmap:ssa on paljon mielenkiintoista vuodelle 2020, mutta suosittelemme sinua lukemaan whitepaper:n ennen kuin teet sen tarkempia pohdintoja ARPA-tokenin ostamisesta.

Ostaminen

Tällä hetkellä ARPA-kryptovaluuttaa voi ostaa helposti Binancen kautta.

ARPA token pyörii Ethereum-verkossa ja itse tokenin käyttökohteita ovat mm. palkkio laskentatehosta, korvaus datan ja mallien käytöstä ja vakuus (security deposit). Käytännössä siis ARPA-kryptovaluuttaa tullaan jatkossa maksamaan niille, jotka jakavat laskentatehoaan – ja maksajana toimivat tietysti tämän laskentatehon ja verkoston datan käyttäjät.

Osta ARPA Binancesta! >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomaa!

Sivustolla julkaistavat tiedot ovat kirjoittajan omia mielipiteitä ja niitä ei tulee ottaa ammattimaisina sijoitusneuvoina.

Kryptovaluutat ovat riskisijoitus. Suosittelemme miettimään sijoitusta tarkkaan. Älä sijoita enempää kuin olet valmis häviämään.

Mainonnasta: Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kun klikkaat eteenpäin ja ostat tuotteita tai rekisteröidyt palveluun, me saamme pienen komission. Affiliate-verkostot saattavat asettaa evästeitä, jotka saat halutessasi pois selaimesi asetuksista.